Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΟΙ ΕΝ.ΠΟ.Λ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Διατροφικό κίνημα για «καθαρά» τρόφιμα

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά δεκάδες ομάδες ανθρώπων συσπειρώνονται και αντιστέκονται στην απειλή ελέγχου ή αλλοίωσης της τροφής, απειλή που όλα δείχνουν ότι γίνεται πιο ορατή σε κάθε επόμενη γενιά, ακόμη και περισσότερο. Την οργανωμένη αντίδραση κοινοποίησαν με συγκέντρωση στην Ανατολή Αγιάς, ομιλίες ευαισθητοποίησης και ανταλλαγή σπόρων από παραδοσιακές, μη ελεγχόμενες από το παγκόσμιο εμπόριο, ποικιλίες.
Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» δηλώσαμε γι’ ακόμη μια χρονιά το «παρών» προσφέροντας εκατοντάδες συσκευασίες σπόρων στους ενδιαφερόμενους ανεξάρτητους μικροκαλλιεργητές της Θεσσαλίας. Οι περισσότεροι σπόροι μάλιστα δεν προέρχονται από τρίτους, αλλά από φυτά που καλλιεργούμε οι ίδιοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στην αρχή από εθελοντή και φέτος από το Δήμο.
Συμμετέχουμε στην προσπάθειά διάσωσης σπόρων, για να μην χαθούν στο βωμό της εξάπλωσης των στείρων υβριδίων, που διακινούν εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, κολοσσοί γεωργικών προϊόντων με σκοπό να διατηρήσουν το μονοπώλιο της τροφής και ως επακόλουθο τον έλεγχό της.
Στο πλαίσιο της δράσης μας «Σώζω Σπόρους» οι εθελοντές μας συναντήθηκαν με τους άλλους ευαισθητοποιημένους από τη Θεσσαλία, αναπτύσσουν σχέσεις, μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και συμβουλές παραγωγής προϊόντων και αναπτύσσουν μια συνεργασία ανταλλαγής, με σκοπό να τους καλλιεργήσουν και να τους διασώσουν. Συμβάλλουμε στη ενίσχυση του κινήματος, ευαισθητοποιώντας κι άλλους ανθρώπους, να ασχοληθούν και να διεκδικήσουν την αυτονομία στην τροφή τους.
Στη φετινή συνάντηση της Ανατολής, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, από όλη τη Θεσσαλία, με επισκέπτες και μέλη του κινήματος, ακόμη και από την Αθήνα, που υιοθετούν το μήνυμα: «Να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την αυτάρκειά μας στην τροφή, απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια των πολυεθνικών εταιριών, που σκοπό έχουν να ελέγχουνε την τροφή μας. Με προϊόντα νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε διατροφική αξία, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες».
Βιοκαλλιεργητές, σποροπαραγωγοί, παραγωγοί προϊόντων, αντάλλαξαν σπόρους και συζήτησαν για μελλοντικές τους κινήσεις, μια εξ αυτών και η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων μέσα στις πόλεις, για τη διάδοση των ανησυχιών τους και τη διάσωση-διάδοση των ντόπιων σπόρων-ποικιλιών.
Σπόροι δόθηκαν και σε νέους καλλιεργητές, με μόνη δέσμευση να τους καλλιεργήσουν χωρίς φάρμακα και ορμόνες, να κρατήσουν “καθαρές” τις ποικιλίες και αν μπορέσουν, να έρθουν οι ίδιοι του χρόνου στη γιορτή να μοιράσουν τα δικά τους πλέον σπόρια.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.