Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΟΙ ΠΕΜΠΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ – ΣΤΕΓΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κάθε Πέμπτη, το απόγευμα, οι Ενεργοί Πολίτες αποστέλλουν πρόσκληση με αποδέκτες τους εθελοντές και φίλους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εβδομαδιαίες, ψυχαγωγικού κι ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις, στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Αλληλεγγύης. Μια ευκαιρία για προβληματισμό, συζήτηση κι αλληλεπίδραση ενίοτε για ψυχαγωγία και χαλάρωση.
Σήμερα 11 του Φλεβάρη παρουσιάστηκε το θέμα:
«Πρέπει να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά από τη δύσκολη οικονομική αλήθεια της οικογένειας;» από τον Ψυχολόγο Δημοσθένη Κ. Παναγιώτου.
Στη διάρκεια της εισήγησης του αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας με δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή μας από τη συρρίκνωση ή την ανυπαρξία του εισοδήματος λόγω της ανεργίας. Η οικονομική δυσπραγία δεν αφήνει απρόσβλητα και τα παιδιά από τις οικονομικές ανησυχίες, αφού μπορεί οι γονείς να πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι μια πολύ μικρή πηγή άγχους για τα παιδιά τους αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των ίδιων των παιδιών λέει ότι ανησυχεί πολύ για το αν η οικογένειά τους έχει τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσει. Είναι πράγματι δύσκολο να αφήσει ένας γονέας τα προβλήματα της οικονομίας μακριά από το οικογενειακό τραπέζι. Οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να έχουν καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα νεότερα μέλη μιας οικογένειας. Όταν οι καιροί γίνονται σκληροί οι γονείς μπορεί να βγάλουν την απογοήτευσή τους στα παιδιά τους ή να αποσυρθούν εντελώς και να απομονωθούν. Χωρίς τη γονική στήριξη τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους στην καθημερινότητα ή στο σχολείο, γινόμενα εύκολα θύματα ομάδων, οργανώσεων ή συνηθειών που καραδοκούν για να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν ευάλωτες προσωπικότητες στα δίχτυα τους.
Παρότι η ανοιχτή κι ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης, οι γονείς δεν πρέπει να επιβαρύνουν τα παιδιά τους με αλήθειες που είναι πέρα από τις δυνατότητες διαχείρισης που έχουν τα παιδιά. Κάθε βάρος χρειάζεται και την ανάλογη πλάτη για να κουβαληθεί. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παναγιώτου θα πρέπει οι γονείς να προσέξουν τα εξής:
Να κατανείμουν τα βάρη σε επίπεδα κατάλληλα για την κάθε ηλικία. Να δούνε την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για να διαχειριστούν και ίσως να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα παιδιά τα υλικά αγαθά. Να δώσουν προσοχή σε κάποια ύποπτα σημάδια αγωνίας στα παιδιά τους όπως: πιθανές αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη και το φαγητό τους, πιθανούς εφιάλτες ή απότομα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας ή την αποφυγή καταστάσεων ή ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να απομονωθούν. Μια πιθανή ευαισθησία στο φως και η διάθεση για μόνιμα κλειστά παντζούρια ή κουρτίνες. Μια οικογενειακή βόλτα ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μετά το φαγητό αποτελούν ανέξοδες δραστηριότητες που θα αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών όχι μόνο από τα διαρκώς δυσάρεστα οικονομικά στοιχεία αλλά και θα προωθήσουν την οικογενειακή συνοχή.
Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον ψυχολόγο κ. Δημοσθένη Παναγιώτου, για την εμπεριστατωμένη εισήγηση και τις απαντήσεις που έδωσε στις απορίες των παρευρισκομένων που τον παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και όλους τους φίλους και τις φίλες που τίμησαν με την παρουσία τους και τη σημερινή εκδήλωση ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη Πέμπτη.
Οι συναντήσεις είναι ελεύθερες για το κοινό και οι εισηγητές προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.