Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

 7η Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης τους «Σώζω Σπόρους», θα συμμετέχουν και φέτος ως συνδιοργανωτές μαζί με άλλους φορείς, κινήματα και ομάδες καλλιεργητών παραδοσιακών φυτών, στην 7η Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς.
Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα των εθελοντών των Ενεργών Πολιτών Λάρισας που θα συμμετέχουν σ’ αυτή τη δράση με όποιον τρόπο επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6974091819 (κα Εύη Καλούδη).

Η διάσωση, αναπαραγωγή και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και φυτών, αποτελεί μία αναγκαιότητα στην οποία οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι μας, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τα παραδοσιακά φυτά του τόπου μας από την λαίλαπα των μεταλλαγμένων και γενετικά τροποποιημένων υβριδίων, που αποτελούν Ύβρη για το περιβάλλον, και θα προκαλέσουν την τρομερή Νέμεση της Φύσης, η οποία θα τιμωρήσει σκληρά τη δική μας, αλλά και τις επόμενες γενιές!
Σκοπός της γιορτής εκτός από την ανταλλαγή των παραδοσιακών σπόρων και φυτών μεταξύ των ερασιτεχνών καλλιεργητών, είναι και η προσωπική επαφή και γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων, το μοίρασμα των ανησυχιών και των εμπειριών μας πάνω στις καλλιέργειες, η ενημέρωση από ειδήμονες πάνω σε φλέγοντα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και επομένως και τις ζωές μας.
Στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς, θα αναπτυχθεί το πλούσιο ημερήσιο πρόγραμμα της γιορτής, που περιλαμβάνει:


07:00 – 09:00 : Θεία Λειτουργία
09:00 – 10:00 : Προσέλευση βιοκαλλιεργητών, σποροπαραγωγών, παραγωγών προϊόντων
10:15 – 10:45 : Παρουσιάσεις εμπειριών και δραστηριοτήτων των διοργανωτών
10:45 – 11:30 : Εισηγήσεις για τις επιχειρούμενες διεθνείς διατλαντικές συμφωνίες (TTIP-CETA-TISA ), οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την κοινωνική πολιτική, την προστασία των καταναλωτών, την γεωργία και το περιβάλλον.
Εισηγητές: Βάσω Κανελλοπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ-δημοσιογράφος
Γιώργος Εμμανουήλ, οικονομολόγος
Κώστας Δεληγιάννης, γεωπόνος
Δημήτρης Κούρτης, δικηγόρος Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
11:30 – 11:50 : Ερωτήσεις – συζήτηση
11:50 – 13:00 : Ανταλλακτική παραλαβή σπόρων και φυτών
(Η παραλαβή των σπόρων θα γίνει ανταλλακτικά με τρόφιμα μακράς διάρκειας, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας).
13:00 – 14:00 : Ξενάγηση στον χώρο της Ιεράς Μονής για όσους το επιθυμούν
14:00 : Λήξη της γιορτής
Στην προσπάθεια να ενισχυθούν μικροπαραγωγοί και χειροτέχνες, θα παραχωρηθεί χώρος όπου μπορεί να λειτουργήσει αγορά παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων.

Οι ομάδες και οι φορείς που συνδιοργανώνουν την γιορτή είναι:
– Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
– Ελασσονίτες Εθελοντές-Ενεργοί Πολίτες Ελασσόνας,
– Ενεργοί Πολίτες Λάρισας,
– ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας,
– Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης,
– «Πελίτι» Λάρισας,
– Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Ελασσόνας,
– Σπορίτες Κιλελέρ.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν και τη στηρίζουν ο Δήμος Αγιάς, ο Δήμος Λάρισας και οι Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.