Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Μια από τις σπουδαιότερες δράσεις που αναπτύσσουν οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας είναι να έρχονται κοντά στους μαθητές συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση τους πάνω σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και το περιβάλλον. Με πολλή χαρά για άλλη μια φορά  αποδέχτηκαν  την πρόσκληση από το δημοτικό σχολείο της Σχολής Καραβάνα.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές  και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τους εθελοντές εκπαιδευτικούς των Ενεργών Πολιτών κ.κ Καλούδη Εύη, Κεδρά Κώστα, Νταλώση Γιάννη. Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση των εθελοντικών δράσεων πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης διαφόρων άχρηστων υλικών  όπως του χαρτιού, πλαστικών μπουκαλιών, γυαλιού , καπακιών, μπαταρίας , τηγανέλαιου ενώ για πρώτη φορά  έγινε λόγος για την κομποστοποίηση .

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά (φυτικά απορρίμματα  σε χλωρή ή ξερή μορφή) σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν και να επιστρέψουν στο περιβάλλον εμπλουτίζοντάς το .Ταυτόχρονα μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων στις χωματερές.

Η ενημέρωση έγινε σε όλα τα τμήματα του δημοτικού σχολείου. Αναφέρθηκαν τρόποι κατασκευής κομποστοποιητή με ανακυκλώσιμα υλικά. Παρουσίασαν ως  παράδειγμα τον εδώ και δυο χρόνια κάδο κομποστοποίησης που έχουν κατασκευάσει στον χώρο του Αισθητικού Άλσους με παλέτες και τη χρήση του κομπόστ για την βελτίωση του εδάφους στον χώρο καλλιέργειας.

Με τη λήξη της ενημέρωσης μια έκπληξη περίμενε τους εθελοντές. Οι μαθητές της Α΄τάξης  παρέδωσαν στους ΕΝ.ΠΟ.Λ. πολλές κούτες με πλαστικά καπάκια, δράση που αφορά την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Οι Ενεργοί  Πολίτες ανανεώνουν  το ραντεβού τους με κάθε σχολική μονάδα που επιθυμεί να ενημερωθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος καταλήγοντας με τη ρήση: « Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας.»

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.