Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Υπάρχουν ορισμένα μέρη που σε εμπνέουν, γιατί ανακαλούν από τη μνήμη σου θύμησες παιδικές κι αγαπημένες. Κουβαλούν μαζί τους το άρωμα μιας άλλης εποχής, πιο αγνής, πιο ανέμελης, και μια γεύση γλυκιά, νοσταλγική, όπως τότε που γνώρισες για πρώτη φορά τον έρωτα, τότε που έκανες την πρώτη σου κοπάνα από το σχολείο, τότε που η μέρα ξημέρωνε και βράδιαζε χωρίς να καταλαβαίνεις πότε πέρασε ο χρόνος, γιατί οι ώρες σου ήταν μεστές, γεμάτες παιχνίδια, ευχάριστες στιγμές και μακάρια ανεμελιά…
Ένα τέτοιο μέρος είναι το Αισθητικό Άλσος της Λάρισας! Μια όαση δροσιάς στην «καρκαμπίλα» του Θεσσαλικού κάμπου, δίπλα στον αργυροδίνη Πηνειό, που σημάδεψε την παιδική κι εφηβική ηλικία των Λαρισαίων της γενιάς μου που είχαν την τύχη να το προλάβουν στις δόξες του…
Κι ύστερα ήρθε η κακή συγκυρία…
Μια κακοκαιρία που κατάστρεψε αρκετά από τα δέντρα του, και η ανθρώπινη αδιαφορία, που δεν φρόντισε να αποκαταστήσει την καταστροφή…
Το Αισθητικό Άλσος αφέθηκε στη μοίρα του…
Μια μοίρα που δεν του άξιζε, για τις τόσες όμορφες στιγμές που χάρισε στους πολίτες της Λάρισας!
Εγκατάλειψη, αδιαφορία, βανδαλισμοί, καταστροφές, ρημαγμός…
Το Αισθητικό Άλσος από στολίδι της πόλης κατάντησε ένα θλιβερό κουφάρι που αργοπέθαινε, γεμίζοντας με θλίψη τους λιγοστούς πλέον, επισκέπτες του, που το περιδιάβαιναν αναζητώντας την παλιά αίγλη του…
Όμως οι όμορφες Νύμφες του Άλσους και οι καλές Νεράιδες του Πηνειού, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη παρακμή του Αισθητικού Άλσους και ενέπνευσαν τη νέα δημοτική αρχή και του Ενεργούς Πολίτες της Λάρισας, να συνεργαστούν για να το αναστήσουν! Με τόλμη και αποφασιστικότητα, με όραμα και μεράκι, με κέφι και διάθεση για δουλειά, αποφάσισαν να ξαναδώσουν στο Αισθητικό Άλσος την ευκαιρία να αποτελέσει ξανά πόλο έλξης των Λαρισαίων, για ξεκούραση, αναψυχή, άθληση, παιχνίδι και ενασχόληση με ένα σωρό ευχάριστες και χρήσιμες δραστηριότητες και εκδηλώσεις! Να αποτελέσει ξανά το Αισθητικό Άλσος περίλαμπρο στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών! Και όλα αυτά τα υπέροχα, με τη δημιουργική φαντασία, τη συμμετοχή και την εθελοντική εργασία των ίδιων των πολιτών, και συμπαραστάτη και αρωγό τον Δήμο και τις υπηρεσίες του! Μια σύμπραξη θεσμών και πολιτών, για το καλό της πόλης!
Σ’ αυτό το πνεύμα σήμερα το Σάββατο στις 25 του μυρωδάτου Απρίλη, μετά από πολυήμερους σχεδιασμούς και συντονισμένες προεργασίες, οι εθελοντές των Ενεργών Πολιτών Λάρισας εξέδραμαν μαζικά στο χώρου του άλσους για να βοηθήσουν αποφασιστικά στις εργασίες που ήδη είχαν ξεκινήσει τα συνεργεία του Δήμου στο χώρο!
Ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος είχε ήδη τεθεί: το Άλσος θα πρέπει να καταστεί στοιχειωδώς λειτουργικό ως την 1η του Μάη, για να υποδεχτούμε τον μήνα των λουλουδιών με μια μεγάλη γιορτή, που θα του ξαναδώσει ζωή!
Πολλοί εθελοντές με κέφι και μεράκι έπιασαν σμυριδόπανα και πινέλα, σκαλιστήρια και φτυάρια, φόρεσαν γάντια και πήραν σακούλες σκουπιδιών, για να μαζέψουν τα διάσπαρτα σκουπίδια, να κατασκευάσουν περίτεχνες πολύχρωμες ζαρντινιέρες από παλιά ελαστικά, να βάψουν την εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και πάλι, με ευπρέπεια και ασφάλεια, τα παιδιά.
Η δουλειά κάτω από τα δέντρα αν και σκληρή, είναι πιο ευχάριστη, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν όλοι μαζί ευδιάθετοι και καλόκαρδοι άνθρωποι και δεν λείπουν τα καλαμπούρια και τα πειράγματα, που αλαφρώνουν τον κόπο! Κι όταν η δουλειά αυτή γίνεται εθελοντικά, σε ένα αγαπημένο μέρος για έναν τόσο καλό σκοπό, γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη!
Το προγραμματισμένο για σήμερα έργο καλύφτηκε με το παραπάνω! Όλοι μας ευχαριστηθήκαμε αυτή την εμπειρία που μοιραστήκαμε, και φύγαμε για να ξεκουραστούμε με την υπόσχεση σύντομα να ξαναπρογραμματίσουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις, που θα κάνουν το αγαπημένο μας άλσος, Άλσος των Αισθήσεων και της Χαράς, έτσι όπως το γνωρίσαμε! Και γιατί όχι, και καλύτερο ακόμα!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.