Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

Μια Πρωτομαγιά όπως παλιά

Χθες, Πρωτομαγιά 2015, στο Αισθητικό Άλσος της Λάρισας, συντελέστηκε ένα θαύμα! Χιλιάδες Λαρισαίοι καταφέραμε και γυρίσαμε το χρόνο πίσω!
Καταφέραμε για λίγες ώρες να δραπετεύσουμε από το καταθλιπτικό παρόν της κρίσης, της μιζέριας, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης, και να ζήσουμε σε μια άλλη εποχή, που με νοσταλγία κουβαλάμε στις αναμνήσεις μας, και που όλοι θέλαμε κάποτε να ξαναζήσουμε…
Ε λοιπόν χθες αυτό το πετύχαμε!
Όταν πριν από μερικές μόνο βδομάδες, οι Ενεργοί Πολίτες της Λάρισας μαζί με τον Δήμο Λαρισαίων αποφασίζαμε να διοργανώσουμε τη γιορτή της Πρωτομαγιάς στο εγκαταλελειμμένο και αφημένο στη φθορά του χρόνου και την καταστροφική μανία κάποιων ασυνείδητων συμπολιτών μας, Αισθητικό Άλσος, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της επιτυχίας που μπορούσε να εκλάβει αυτό το παράτολμο εγχείρημα!
Έχοντας πολύ περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας, με το Άλσος σε άθλια κατάσταση και βεβαίως με ελάχιστο (έως και σχεδόν ανύπαρκτο, λόγω της κρίσης) προϋπολογισμό από το Δήμο, η διοργάνωση μιας αξιοπρεπούς εκδήλωσης για την Πρωτομαγιά, φάνταζε σχεδόν αδύνατη!
Όμως, η πίστη και η προσήλωση στον τελικό σκοπό, η άρτια οργάνωση και ο συντονισμός των διαθέσιμων ανθρώπων και υλικών μέσων, η αγαστή συνεργασία μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων και των υπηρεσιών του Δήμου, η φιλότιμη υπερπροσπάθεια από κοινού και των εθελοντών και των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και η εμπιστοσύνη του κόσμου με την αθρόα ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας, κατάφεραν να κάνουν το αδύνατο, δυνατό!
Χιλιάδες Λαρισαίοι, επέλεξαν να πιάσουν τον Μάη στο Άλσος, παρ’ όλο που μόλις λίγες μέρες πιο πριν, ελάχιστοι θα πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο…
Το Άλσος γέμισε παρέες, που στρώσανε στο χορτάρι ή στα διαθέσιμα τραπέζια τα πράγματά τους, άναψαν τις ψησταριές τους και έφαγαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους. Τα παιδιά παράτησαν τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια στον υπολογιστή τους και παίξανε ομαδικά παιχνίδια, όπως οι γονείς τους πριν από πολλά χρόνια. Οι Ενεργοί Πολίτες έδωσαν χαρτιά και μπογιές στα παιδιά και ζήτησαν να ζωγραφίσουν το Άλσος έτσι όπως το φαντάζονται ότι θα γίνει. Τα έργα τους μετά, εκτέθηκαν κρεμασμένα από ένα σκοινί δεμένο σε δυο δέντρα, ενώ αργότερα τα παιδιά φύτεψαν λουλούδια στις πολύχρωμες ζαρντινιέρες από παλιά ελαστικά, που κατασκευάσαμε!
Παιδαγωγοί από τα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου, οργάνωσαν θεατρικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, και όσοι μεγάλοι συμμετείχαν ξανάνιωσαν για λίγο παιδιά!
Ο Δήμος σε συνεργασία με τη σχολή μαγειρικής του ΟΑΕΔ, έψηνε και πρόσφερε λουκάνικα και σουβλάκια στους πολίτες, ενώ ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Καφέ, πρόσφερε καφέδες και αναψυκτικά το αντίτιμο των οποίων θα πάει σε κοινωνικές δομές του Δήμου. Στο χώρο είχε στηθεί και ένα πρόχειρο ιατρείο πρώτων βοηθειών, από εθελοντές διασώστες.
Στην εξέδρα που στήθηκε, διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης μας έντυσαν τη γιορτή με υπέροχα μουσικά ακούσματα. Μουσικές επετειακές για την εργατική πρωτομαγιά, αλλά και λαϊκά, δημοτικά και μοντέρνα τραγούδια!
Η παιδική χαρά, που πρόσφατα ευπρεπίσαμε και βάψαμε, είχε την τιμητική της από τα παιδιά.
Το Άλσος γέμισε από χαρούμενες παιδικές φωνούλες, θεσπέσιες μυρωδιές ψητών, μουσικές, και παρέες ανθρώπων που γλεντούσαν!
Αναβίωσαν σκηνές από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που βλέπαμε να διαδραματίζονται στη Λάρισα μιας άλλης εποχής…
Στα πρόσωπα όλων έβλεπες τη χαρά ζωγραφισμένη, και την ικανοποίηση να πλημμυρίζει τα λόγια τους, καθώς αργά το απόγευμα αποχωρώντας, μας ευχαριστούσαν θερμά για την υπέροχη δουλειά που κάναμε…
Κάτι τέτοιες στιγμές που βλέπεις τους συμπολίτες σου ευτυχισμένους, δικαιώνεται η επιλογή που έκανες να γίνεις εθελοντής και να αφιερώσεις τον κόπο σου και τον χρόνο σου για έναν πολύτιμο σκοπό: το χαμόγελο των συνανθρώπων σου!
(Του εθελοντή Νίκου Παντελίδη)

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.