Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας παρουσιάζουν την 1η Ιουνίου και ώρα 8μμ ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στα πλαίσια της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» για το έτος Ν. Καζαντζάκη.

Στο πρώτο μέρος η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας θα παρουσιάσει αποσπάσματα της Ασκητικής του Ν. Καζαντζάκη επιλέγοντας την σκηνική μορφή του θεατρικού αναλογίου. Μέσω αυτής της θεατρικής μορφής θα πραγματοποιηθεί η αυθεντική γνωριμία με το λογοτεχνικό κείμενο της Ασκητικής αναδεικνύοντας την ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της γραφής του λογοτέχνη. Τα αποσπάσματα διαβάζουν οι: Καλλιόπη Γκαρλέμου, Γιάννης Νταλώσης, Δημήτρης Γιαννούσης, Θανάσης Χαλκιάς, Νίκος Αγγελέτος. Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Κακάτσιου. Μουσική : Νίκος Χαλκιάς.

Στο δεύτερο μέρος ο φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ, Γιάννης Βαγγελοκώστας θα εισηγηθεί το θέμα : Ο Νίκος Καζαντζάκης στα χρόνια του facebook – «Ψηφιακές κατασκευές μιας συγγραφικής ταυτότητας»

Θέμα της ομιλίας αποτελεί η παρουσία και η διακίνηση του καζαντζακικού έργου στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και ειδικότερα στο διαδικτυακό περιβάλλον του Facebook. Οι αφιερωματικές σελίδες του κοινωνικού δικτύου στον Νίκο Καζαντζάκη, οι οποίες λειτουργούν εν μέρει ως εικονικές αναγνωστικές κοινότητες, παρέχουν ένα πρώτης τάξης υλικό για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τους όρους της διάδοσης και της πρόσληψης του καζαντζακικού έργου στον ψηφιακό χώρο. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ειδικές συνθήκες παρουσίασης του έργου στο Facebook (αποσπασματική προβολή, εικονοποίηση των γραπτών κειμένων, δυνατότητα σχολιασμού από τους χρήστες), σε αλληλεπίδραση με το περικειμενικό πλαίσιο (σύνδεση με την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα, συναισθηματική ή ιδεολογική φόρτιση των χρηστών), νοηματοδοτούν το έργο του Καζαντζάκη και, κατ’ επέκταση, (ανα)κατασκευάζουν το ίδιο το συγγραφικό προφίλ του Κρητικού συγγραφέα.

Στο τρίτο μέρος θα γίνει μια αναφορά με θέμα: ο Ν. Καζαντζάκης στην ελληνική δισκογραφία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ακουστούν τραγούδια σε στίχους Ν. Καζαντζάκη μελοποιημένα από γνωστούς Έλληνες  συνθέτες.  Επιμέλεια παρουσίασης : Εύη Καλούδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι.Κατσίγρα.

Σ’ αυτό το λογοτεχνικό ραντεβού με τον μεγάλο μας συγγραφέα οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σας καλούν  να συμμετέχετε κι εσείς με την παρουσία σας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.