Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 – Φρέντυ Γερμανός

Επόμενη Συνάντηση: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, 7:30 μ.μ. – Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)

 

Αντικείμενο της συζήτησης στην τελευταία μας συνάντηση ήταν το έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει τα μέλη της Λέσχης –καθ’ ομολογίαν τους– ξάγρυπνα αρκετά βράδια, με την απλότητα και την παραστατική δύναμη της γραφής του. Το αναγνωστικό ενδιαφέρον των μελών προσέλκυσαν κυρίως τα ιστορικά μυθιστορήματα και οι μυθιστορηματικές βιογραφίες του, όπως η «Τερέζα», η «Έλλη Λαμπέτη» και «Το Αντικείμενο (Νίκος Ζαχαριάδης)», βιβλία τα οποία κατέλαβαν τη μερίδα του λέοντος στη συζήτησή μας. Τα μέλη της Λέσχης αναφέρθηκαν στην τρυφερότητα και το συγκινησιακό βάθος με το οποίο μεταχειρίζεται τις προσωπικότητες του 20ού αιώνα κατά τη μετάπλασή τους σε μυθιστορηματικούς ήρωες. Κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι το ερωτικό πάθος στα βιβλία του Γερμανού είναι η βασική κινητήρια δύναμη όχι μόνο των μυθοπλαστικών ιστοριών του αλλά και της ίδιας της Ιστορίας. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε μια ξεχωριστή στιγμή της συγγραφικής του πορείας, το βιβλίο «Καλά νέα από την Αφροδίτη», μια συλλογή ιστοριών επιστημονικής φαντασίας, τοποθετημένων σε ένα δυστοπικό περιβάλλον στα τέλη του 22ου αιώνα.

 

Στην επόμενη συνάντησή μας θα παραμείνουμε στο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, όμως θα μεταφερθούμε στη Γαλλία του 19ου αιώνα και θα ασχοληθούμε με έναν από τους πιο πληθωρικούς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της εποχής του, τον Αλέξανδρο Δουμά (1802-1870). Ο συγγραφέας των θρυλικών μυθιστορημάτων «Ο κόμης Μοντεχρίστο» και «Οι τρεις σωματοφύλακες» άρχισε να μεταφράζεται στα ελληνικά ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ δεν έχει σταματήσει να διαβάζεται μέχρι σήμερα. Ο Κωστής Παλαμάς θα γράψει χαρακτηριστικά το 1885: «Ο Ουγκό είναι, μετά τον Δουμά, ο μάλλον γνωστός παρ’ ημίν εκ των Γάλλων συγγραφέων…».

 

Ραντεβού τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας!

 

ΥΓ: Βιβλιογραφία του Αλέξανδρου Δουμά στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.biblionet.gr/author/696/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.