Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

Τελευταία Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες

Την τελευταία Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες θα πραγματοποιήσουν οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, πριν την οριστική κατάργηση του θεσμού από την αρχή του Φεβρουαρίου…
Σε μία εποχή που οι τιμές των προϊόντων παίρνουν εκρηκτικές αυξήσεις…
Σε μία εποχή με τις αναδουλειές λόγω πανδημίας, τις μακροχρόνιες συνέπειες των μνημονίων, τις τρομακτικές αυξήσεις των καυσίμων και κατά συνέπεια όλων των αγαθών, με την ανεργία στα ύψη, τα νοικοκυριά χάνουν ακόμα μία παρηγοριά και ανακούφιση, που απάλυνε λιγάκι τον, έτσι κι αλλιώς, βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό!
Τα φτωχότερα και μέσα νοικοκυριά, δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν το λαδάκι της χρονιάς, το ποιοτικό μέλι, τα όσπρια, τα τυριά και άλλα προϊόντα της ελληνικής παραγωγής, σε τιμές πολύ προσιτές για τους καταναλωτές και συμφέρουσες και για τους παραγωγούς, αφού μοιράζονταν τα υπερκέρδη των μεγαλομεσαζόντων!
Και το χειρότερο: δεκάδες οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τα βασικά προϊόντα να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους, θα χάσουν μια σημαντική βοήθεια για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, καθώς οι Ενεργοί Πολίτες μέσω του μηχανισμού των Αγορών Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, κατάφερναν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων από δωρεές των συναλλασσομένων, και να τις μοιράζουν δωρεάν σε άπορες οικογένειες, δίνοντας έμφαση σε εκείνες τις ειδικές περιπτώσεις, που για ασήμαντους γραφειοκρατικούς λόγους αποκλείονταν από το κεντρικό δημόσιο σύστημα πρόνοιας! Τέλος, χαμένοι από αυτή την απαγόρευση βγαίνουν και οι παραγωγοί, που είχαν την εναλλακτική λύση να διαθέτουν μέρος της παραγωγής τους χωρίς μεσάζοντες, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης…
Όλα αυτά χάνονται στη χειρότερη ίσως, συγκυρία της παρατεταμένης οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης που βιώνουμε την τελευταία δωδεκαετία, εξαιτίας κάποιων «εγκεφάλων» που έχουν κολλήσει σε ξεπερασμένα και παταγωδώς αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα μοντέλα, που επανειλημμένα έχουν φέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς, όπου κι αν εφαρμόστηκαν στον κόσμο.
Εξαντλώντας κάθε προσπάθεια να εξηγήσουμε στους αρμόδιους το λάθος τους, δεν καταφέραμε τελικά να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική απόφαση.

Επομένως, την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας και ώρες 10:00-14:00 θα γίνει η τελευταία Α.Κ.Χ.Μ., με τους Ενεργούς Πολίτες όμως, να μην καταθέτουν τα όπλα και να αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετηθούν οι παραπάνω σκοποί, στο πλαίσιο που επιτρέπει ο άδικος νόμος.
Υπενθυμίζουμε ότι από την Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες μπορούν να αγοράσουν προϊόντα ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πολίτες. Όσο περισσότερες ποσότητες διατεθούν, τόσο περισσότερα προϊόντα θα ενισχύσουν το Δωρητήριο Τροφίμων των Εν.Πο.Λ. που στηρίζει περισσότερες από 110 άπορες οικογένειες.
Όλα τα είδη έχουν δειγματιστεί στην ομάδα προϊόντων των “ΕνΠοΛ”, έχουν παραδοθεί αναλύσεις, όπου ήταν δυνατόν, και έχουν υπογραφεί δηλώσεις παραγωγών ότι τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι ποιοτικά και ίδια με αυτά που έχουν δειγματιστεί. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων ανήκει αποκλειστικά στους πωλητές τους.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν:
1. Παραγωγός: «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» από Κορινθία: Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο ανωτέρας ποιότητας, εσοδείας 2021-2022 από ελιές ποικιλίας Μανάκι Κορινθίας, σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων με τιμή/συσκευασία 24,30€, ήτοι τιμή λίτρου 4,86€.
2. Παραγωγός: Δημήτριος Γκουντοβάς από Μεσοχώρι Ελασσόνας
• Μέλι ΠΕΥΚΟΥ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
• Μέλι ΑΝΘΕΩΝ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
• Μέλι ΔΑΣΟΥΣ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
3. Παραγωγός: Αλέξανδρος Νταλαμπέκας από Αμπελώνα Λάρισας:
• Μέλι ΑΝΘΕΩΝ – ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
• Μέλι ΔΑΣΟΥΣ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 15€ (τιμή κιλού:5€)
• Μέλι ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ σε συσκευασία (πλαστικό δοχείο), βάρους 3 κιλών, με τιμή συσκευασίας 24€ (τιμή κιλού 8€)
4. Παραγωγός: Μελεμές Ιωάννης από Βρύναινα Αλμυρού Μαγνησίας
• Τσάϊ σε συσκευασία 200 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 10,00€.
• Ρίγανη σε συσκευασία 250 γρ., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 8,00€.
5. Παραγωγός Ραχμάνη Αλεξάνδρα από Ανάβρα Καρδίτσας
• ΧΥΜΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ σε συσκευασία 0,720 lt. , που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,30€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 3,19€.
• ΠΕΛΤΕΣ ΤΟΜΑΤΑΣ σε συσκευασία 0,370lt., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,30€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 8,92€.
• ΠΑΣΤΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ σε συσκευασία 0,106lt., που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,50€/συσκευασία, ήτοι τιμή λίτρου 23,58€.
6. Παραγωγός: «ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑΡΗ Ο.Ε.» από Χρυσαυγή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης :
• ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ σε συσκευασία 660 φύλλων (1000gr) με τιμή συσκευασίας/ κιλού 2,50€
• ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ σε συσκευασία 4 τεμαχίων, 450 ΓΡ/ ΡΟΛΛΟ (συνολικά 40 μέτρα χαρτιού) με τιμή συσκευασίας 4€ (τιμή ανά κιλό: 2,22€)
• ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ τρίφυλλο σε συσκευασία 30τμχ. Χ 200gr και τιμή συσκευασίας 12,50€ (τιμή ανά κιλό : 2,08€)
7. Παραγωγός : Νικόλαος Μαγκλαβάνης , από Καστανιώτισσα Ωραιών Ιστιαίας Εύβοιας
• ΣΥΚΑ ΞΗΡΑ ΦΥΣΙΚΑ Α ΜΕΓΕΘΟΣ σε συσκευασία ενός κιλού σε σακουλάκι Kraft, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 7,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 7,00€.
• ΣΥΚΑ ΞΗΡΑ ΦΥΣΙΚΑ Β ΜΕΓΕΘΟΣ σε συσκευασία ενός κιλού σε σακουλάκι Kraft, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 6,00€.
• ΠΑΣΤΕΛΙ ΣΥΚΟΥ σε συσκευασία 100gr, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,00€, ήτοι τιμή κιλού 20,00€.
8. Παραγωγός : «ΛΑΣΑΝΟΝ ΙΚΕ», από τους Ωραιούς Ιστιαίας Εύβοιας
• ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ και φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, σε συσκευασία 1Kgr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/ τιμή κιλού
• ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ σε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 6,00€.
• ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ σε συσκευασία 1Kgr, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6.50€/συσκευασία/τιμή κιλού .
• ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ σε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 4,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 8,00€.
• ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ με αυγά, φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα με λιαστή ντομάτα & μίξη λαχανικών σε συσκευασία 500gr, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,50€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 7,00€.
9. Παραγωγός: Σταυρούλα Γιουρούκα από Νέο Μοναστήρι Δομοκού:
• Ρεβίθια (ποικιλία Θηβών) σε συσκευασία δύο κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία (ήτοι τιμή κιλού 1,50€).
• Φακές (ποικιλία ΣΑΜΟΣ) σε συσκευασία δύο κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 3,00€/συσκευασία (ήτοι τιμή κιλού 1,50€).
10. Παραγωγός: Χρήστος Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:
• ΦΑΣΟΛΙΑ ποικιλίας “ΓΙΓΑΝΤΕΣ” σε συσκευασία του 1 κιλού, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 5€.
• ΦΑΣΟΛΙΑ μικρά σούπας «ΠΑΠΟΥΔΑ» σε συσκευασία των 2,150 κιλών, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο παραγγελίας με τελική τιμή λιανικής πώλησης 6,00€/συσκευασία, ήτοι τιμή κιλού 2,80€.
11. Παραγωγός: Χρήστος Αγγελής από Χλόη Μαγνησίας:
ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΡΟΔΙΟΥ σε πλαστικές συσκευασίες (φιάλη pet) :
• Βάρους 1lt, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 4€/συσκευασία
• Βάρους 500ml, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,60€/συσκευασία
• Βάρους 250ml, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 1.80€/συσκευασία
ΡΟΔΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ σε συσκευασία 200gr. σε πλαστικό σακουλάκι τροφίμων σε κενό αέρος, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 2,20€/συσκευασία
12. Παραγωγός: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ Παρασκευά Στεργίου από Μικρολίμνη Φλώρινας:
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ποικιλίας “ΓΙΓΑΝΤΕΣ” σε συσκευασία 1 κιλού, με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ πλακέ σε συσκευασία 1 κιλού ,με λιανική τιμή πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ σε συσκευασία 1 κιλού ,με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία/κιλού
• ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΩΜΕΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ σε συσκευασία 250 γρ (καθαρό βάρος) , με τελική τιμή λιανικής πώλησης 5,50€/συσκευασία (τιμή κιλού 22,00€)
13. Παραγωγός : Σταματία Μπαρούδα από Νεράιδα Στυλίδας :
• Ελιές Μαύρες Στυλίδας (Κονσερβοελία Στυλίδας Π.Ο.Π.) με τιμή κιλού 3,50€ – σε συσκευασία pet κατάλληλη για τρόφιμα , βάρους 2 κιλών και τιμή συσκευασίας 7,00€
• Ελιές πράσινες Στυλίδας ( Κονσερβοελιά Στυλίδας Π.Ο.Π.) με τιμή κιλού 3,00€ – σε συσκευασία pet κατάλληλη για τρόφιμα , βάρους 2 κιλών και τιμή συσκευασίας 6,00€
• Ελιές Καλαμών με τιμή κιλού 3,00€ – σε συσκευασία pet κατάλληλη για τρόφιμα, βάρους 2 κιλών και τιμή συσκευασίας 6,00€
• Ελιές Ζαρωμένες Στυλίδας με τιμή κιλού 3,00€ – σε συσκευασία vacuum αεροστεγή βάρους 1 κιλού και τιμή συσκευασίας 3,00€

Τρόπος παραγγελιών λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό :
1. Μέσω της ιστοσελίδας των Εν.Πο.Λ. www.energw.gr
2. Στα τηλέφωνα: 2413011972, κιν. 6909566709 κατά τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας από Δευτέρα -Παρασκευή 10 – 12 το πρωί και Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 5-7 το απόγευμα.)
ΠΡΟΣΟΧΗ! Για εξαιρετικές περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να κάνουν μόνοι τους ηλεκτρονική παραγγελία, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ, θα μπορούν να προσέλθουν στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 37, κατά τις ώρες λειτουργίας του, φορώντας απαραιτήτως μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Την ημέρα της διάθεσης, στο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, θα εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι Αρχές, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά, γιατί προέχει η ασφάλεια όλων μας!
Οι εγκαίρως προσερχόμενοι θα εξυπηρετούνται ταχύτερα από 3 γραμματείες, ενώ οι εκτός καθορισμένου ωραρίου (πριν και μετά την ώρα επιλογής της παραγγελίας) θα εξυπηρετούνται από μια γραμματεία, στην οποία ενδέχεται η καθυστέρηση να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, καλό θα είναι όταν προσέρχεστε να έχετε εκτυπώσει την παραγγελία σας, ή να γνωρίζετε τον αριθμό της. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν οι γραμματείες των αδιάθετων ή επιπλέον παραγγελιών πριν τις 12:30, όταν θα έχει ικανοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Να είστε βέβαιοι, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή σας.
Αν είσαι εθελοντής ή θέλεις να γίνεις, δήλωσε συμμετοχή γι’ αυτή τη δράση στα τηλέφωνα: 6909566709 και 2413011972, στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ. (Λάμπρου Κατσώνη 37) ή στο info@energw.gr .