Blog

Νέα & Ανακοινώσεις από τις Δράσεις μας

Τέλος εποχής για τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας…

Αγαπητές φίλες και φίλοι!
Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή κλείνουν τον κύκλο τους, έτσι και το νομικό πρόσωπο των Ενεργών Πολιτών Λάρισας κλείνει τον δικό του κύκλο εδώ!
Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την αναγκαστική παύση των δραστηριοτήτων μας λόγω της καραντίνας, αποδόμησαν τον οργανωτικό μας ιστό, ενώ οι εθελοντές μας αποσυντονίστηκαν, καθώς επηρεάστηκαν από αγοροφοβικά σύνδρομα που κληροδότησε η καραντίνα σε πολλούς από μας, και που θα μας ακολουθούν τραυματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν οριστικά πολλοί εθελοντές μας, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις πολλές και ποικίλες δράσεις μας να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Παρ’ όλες τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και επαναδραστηριοποίησης που κάναμε, ποτέ δεν μπορέσαμε να επανέλθουμε στο επίπεδο δραστηριοποίησης που είχαμε πριν την καραντίνα…
Σα να μην έφτανε αυτό, συναντήσαμε και ανυπέρβλητα θεσμικά εμπόδια, που ήρθαν να ολοκληρώσουν τη ζημιά που έπαθε το κίνημα από την καραντίνα. Η απόφαση της κυβέρνησης να γκρεμίσει τις θεσμικές κατακτήσεις που με αγώνες επιτύχαμε για να νομιμοποιηθούν οι Αγορές Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, ήταν το τελειωτικό χτύπημα! Οι Αγορές Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες ήταν μια κεντρική δράση, που εκτός των σπουδαίων ωφελημάτων για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τις άπορες οικογένειες που στηρίζαμε, εξασφάλιζαν και τα λειτουργικά μας έξοδα, καθώς ως γνωστόν, ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ πέρα από τις δωρεές των παραγωγών και των καταναλωτών στη συγκεκριμένη δράση. Ότι δεν κάλυπταν αυτές οι δωρεές, το καλύπτανε τα μέλη μας από το υστέρημά τους.
Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε αυτή την άδικη και αντικοινωνική νομοθεσία παρακάμπτοντάς την, αλλά το εγχείρημα δεν είχε την ανταπόκριση που ελπίζαμε.
Επομένως, φτάσαμε στο σημείο, να λάβουμε με πόνο ψυχής, την οδυνηρή απόφαση να τερματίσουμε τη λειτουργία του Σωματείου «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας», κλείνοντας τη Στέγη Αλληλεγγύης και μοιράζοντας τα όποια «υπάρχοντά» του (έπιπλα, βιβλία, υλικά, τρόφιμα, κλπ) σε διάφορες κοινωνικές δομές. Ουσιαστικά τερματίζεται η νομική υπόσταση των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, καθώς το Κίνημα και η Ιδέα των Ενεργών Πολιτών δεν μπορεί να εξαλειφθεί, και θα υπάρχει, έστω και χωρίς υποκείμενη νομική οντότητα! Θα κρυφοκαίει σαν αιώνια φλόγα, που περιμένει την κατάλληλη συγκυρία για να αναζωπυρωθεί!
Το site μας www.energw.gr και η ομάδα μας στο facebook ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ θα συνεχίσουν να υπάρχουν για ανακοινώσεις των όποιων δράσεων του ανεπίσημου πλέον κινήματος των Εν.Πο.Λ., αλλά και ως ιστορικά αρχεία, όπου όποιος τα επισκέπτεται θα μπορεί να δει την 12χρονη περίπου ιστορία των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, τις εκατοντάδες πολυδιάστατες δράσεις τους, την σημαντική και πολυεπίπεδη προσφορά τους στην πόλη και στους συμπολίτες μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της συνεχόμενης κρίσης, που απέκτησαν πανελλαδική διάσταση, αλλά κάποιες φορές ξεπέρασαν ακόμα και τα σύνορα της χώρας μας!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές μας, ιδιαίτερα αυτούς που από την αρχή ως το τέλος έδωσαν το σώμα και την ψυχή τους για να προσφέρουν βοήθεια στους συμπολίτες μας, αλλά και όσους περιστασιακά ή για κάποιο διάστημα συμμετείχαν στις δράσεις μας… Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις κρατικές, περιφερειακές, δημοτικές ή ιδιωτικές δομές, που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο το έργο μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες της πόλης μας που αγκάλιασαν τις δράσεις μας, τις στήριξαν και μας εμψύχωναν για να συνεχίσουμε!
Όσοι πιστεύουμε πραγματικά στον εθελοντισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την προσφορά στον άνθρωπο, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση μας και θα βρούμε τον τρόπο να δραστηριοποιηθούμε με άλλες πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε κάναμε και παλιότερα. Μέσα στις δράσεις μας σφυρηλατήσαμε μεταξύ μας ισχυρές σχέσεις φιλίας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης, που δεν χάνονται ποτέ! Αυτός είναι και ο πλούτος που αποκομίσαμε από αυτή την υπέροχη 12χρονη περιπέπειά μας, αλλά και η παρακαταθήκη μας για το μέλλον της κινηματικής μας δράσης!
Άλλωστε, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!
Εις το επανιδείν λοιπόν, από νέα μετερίζια κοινωνικής προσφοράς κι αλληλεγγύης!
Όλες οι αντιδράσεις:

45Εσείς, Haris Drakopoulou, KostasAgni Kedras και 42 ακόμη

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.